Pagini

miercuri, 15 martie 2017

Orase si sate de poveste partea I Olanda


Nu este un secret că atunci când  ne planificăm o vacanță, o călătorie, majoritatea  ne îndreptăm, cu predilecție, spre marile metropole : “Orașul luminilor” , “Cetatea eterna”, “Marele fum”, “Orașul de aur”, “Orașul imperial”, …
Sunt nume cu “rezonanta”, pentru locuri despre care s-au scris cărți și s-au făcut filme,…  și toate ne atrag ca un magnet. 
Pe lângă acestea există însă multe orașe și sate, mai mici, mai puțin cunoscute, dar care dau caracter fiecărei țări și care ne așteaptă să le explorăm.  
Tocmai despre aceste, mici orașe și sate, aș dori să împărtășesc impresii - bineînțeles despre acelea pe care le-am vizitat deja, căci lista lor este foarte lungă și ea rămâne deschisă.
Dintre acestea, unele au însemnat pentru mine ”gura de aer proaspăt” de care aveam nevoie, iar altele m-au impresionat cu peisaje  care îmi erau mai puțin familiare; unele m-au  uimit cu tradiții vechi de sute de ani, iar  altele m-au provocat să le descopăr comorile arhitectonice, în care aveau ”ascunse” alte comori.
De unele m-am îndrăgostit și am dorit să le revăd, dar cu siguranță din fiecare dintre acestea, am plecat cu sufletul plin de bucurie.
 
Partea I

Netherlands ( denumită neoficial Olanda )
 
Olanda este o țara atât de mică încât este asociată, de multe ori, cu “Amsterdam” ale carui canalele;  muzee;  cartierul luminilor roșii, casa Annei Frank, l-au facut atat de cunoscut.
Și totuși,……….. unde este țara  lalelelor, a morilor de vânt și a saboților de lemn? Ea se regăsește în multe alte orașe și sate mici, dar adevărate bijuterii, care așteaptă să fie descoperite. 
 
Dacă dorești un tablou mai detaliat al acestei țări micuțe, nu trebuie ratată o excursie, de o zi, în câteva sate în care tradiția, încă, se mai păstrează.
 
Turul idilicelor sate: Zaanse Schans, Volendam, Markenva, a fost pentru mine o experiență de neuitat, care mi-a oferit posibilitatea de a fi martoră a vieții de zi cu zi a satelor olandeze, dar și a mestegurilor tradiționale.
Prima oprire am făcut-o în pitorescul sat, cu mori de vânt tradiționale, Zaanse Schans, unul dintre cele mai iconice sate ale Olandei. Imaginea morilor de vânt este una extraordinară. Este exact imaginea, pe care, cu siguranță, o vei recunoaște imediat în cărțile poștale și pe magneții”de frigider” cumpărați  din Olanda
În Zaanse Schans, am vizitat o moară de vânt, “adevărată”, funcțională, unde am aflat cum erau folosite morile de vânt în producția de pudră de cacao și ulei pentru produse alimentare.
Am urcat apoi  în vârful morii, pentru a admira  panorama extraordinară a întregului sat….. Alături de morile de vânt, hambare și alte clădiri, am putut admira frumoasele case, construite inițial pentru proprietarii de mori de vânt sau comercianți.
Am surprins farmecul acestui loc, rătăcind pe  străduțele cu căsuțe pitorești, din lemn, vopsite în culoarea tradițională - verde. Am urcat pe podețele din lemn, frumos sculptate, care asigura accesul în fiecare casă și am vizitat cochetul magazin de antichități al satului.
 



Al doilea obiectiv, Volendam, a fost un sat pescăresc autentic.  Aici am vizitat o fabrica de brânzeturi unde am ascultat explicațiile modului de obținere a acestora și am degustat din diversele tipuri de brânză tradițională.
După un prânz pescăresc, delicios, în portul satului, am pornit-o pe străduțele înguste și șerpuitoare, pavate cu piatră ale acestuia și ne-am bucurat de frumoasa arhitectură specifică zonei. Căsuțele vopsite în verde, albastru, bej, cu ornamente care împodobesc ferestrele caselor, curțile și grădinile acestora, pot părea copilărești, dar ele dau un farmec aparte acestui loc. 





De la Volendam, după o scurtă călătorie  cu barca, pe parcursul căreia am avut frumoasa surpriză de a admira un superb curcubeu dublu, am ajuns la Marken
Micul sat pescăresc Merken, situat pe o peninsulă, odată insulă, are o arhitectură unică, adaptată pentru a supraviețui mareelor - casele grupate pe dealuri mici sau construite pe piloni pentru a le menține uscate. Fermele de animale și câmpurile verzi, te duc cu gândul la o viață idilică. Am vizitat un producător de saboți din lemn, la locul sau de muncă - atelierul său -, unde ni s-a povestit istoria pantofilor din lemn, care se duce în urmă cu 800 de ani și am asistat la o demonstrație a modului de fabricare a saboților - dintr-o singură bucată de lemn.   
La început, pantofii din lemn, mai mult niște galoși, erau utilizați de cei bogați, în scopul  protejării încălțărilor lor valoroase, apoi saboții tradiționali au fost frecvent purtați în munca grea, de zi cu zi, iar azi ei continuă să fie folosiți ca încălțăminte de protecție în agricultură. 
În micul magazin de prezentare, ne-au uimit varietatea modelelor și culorilor acestora, dar mai ales decorațiunile manuale ale unora.  
 




Dacă va place natura în general, iar florile în special, câmpurile colorate de lalele, de la  Keukenhof, va așteaptă în fiecare an,  în perioada martie-aprilie. Personal am fost încântată nu numai de varietatea lalelelor și a culorilor, dar și de arhitectura peisagistă minunată a parcului.
Am programat această vizită pentru ziua în care avea loc parada florilor și  în ciuda marii aglomerații, nu am regretat. Parada este uimitoare prin creativitatea carelor alegorice, iar fanfara și alte orchestre care o însoțesc, fac spectacolul și mai atractiv.








Dacă vreți să vedeți un loc, care pare desprins din paginile unei cărți de povești, atunci trebuie să ajungeți la Giethoorn.
Mai puțin cunoscut, Giethoorn, este un sătuc “fără mașini” și fără străzi. Giethoorn este un sătuc cu canale, în care transportul se efectuează cu barcă pe apă, pe jos sau cu bicicleta, pe poteci. 
Am hoinărit pe potecile înguste ale satului și apoi am făcut o plimbare cu barca pe canale. Am fost vrăjită de tabloul fermecător oferit de căsuțele, vechi de secole, cu acoperișul din stuf; de grădinile mici, bine îngrijite și pline de verdeață luxuriantă;  de podurile rustice, din lemn, care fac legătura între cele două maluri ale canalelor .
Înainte de a părăsi acest loc liniștit și pașnic, te poți opri într-o cafenea cochetă, de pe malul canalului, de unde vei avea o ultimă imagine a acestui sat – “miniatură





Haarlem, orașul despre care se spune că este “cel mai flamand oraș al nordului”,  este un oraș care își păstrează caracterul medieval: străzi și străduțe pietruite, clădiri istorice, biserici grandioase.
În “inima” orașului, în frumoasa piață centrală veche, față în față, stau două clădiri de referință. Cea care îți atrage cel mai mult privirea este bazilica cruciformă cu turnurile ei semețe și interiorul gotic, dominat de o  orgă al cărei sunet i-a impresionat până și pe Handel și Mozart. În timpul lunilor de vară, aici te poți bucura de concerte gratuite oferite de biserică. 
De cealaltă parte se afla clădirea  Primăriei, ale cărei părți mai vechi datează din 1250.
Am explorat străzile, de-a lungul cărora se înșiră frumoase buticuri, magazine fermecătoare de antichități și am înțeles de ce olandezii au declarat Haarlem-ul “cea mai bună destinație de shopping”.
Am rătăcit pe străduțe pitorești cu clădiri vechi și spectaculoase, apoi, ne-am plimbat de-a lungul canalului și ne-am îndreptat spre singura poartă, a orașului, care a supraviețuit în timp- Amsterdamse Poort. Flancată de două turnuri octogonale și două rotunde, înconjurată de rămășițe ale zidurilor orașului vechi, aceasta oferă o imagine încântătoare.
De reținut că orașul este renumit și pentru câmpurile periferice de lalele, dar mai ales pentru muzeele sale de artă.
 




Deși nu este unul dintre orașele mici ale Olandei, Delft nu este nici unul foarte mare. Asa că am considerat că se poate încadra în tematica aleasă.
Delft este un oraș care se mândrește cu clădirile sale monumentale, din piața centrală, printre care faimoasa  primărie în stil renascentin precum și biserica medievală ”New Church”, cu turnul ei zvelt având înălțimea de 75 de metri. 
Dar ceea face orașul și mai atractiv sunt canalele sale pitorești. Un mod excelent și totodată relaxant de a descoperi orașul este plimbarea cu barca, care îți oferă posibilitatea de a te bucura de frumoasele priveliști care ți se deschid în față, dar și de arhitectura minunată a clădirilor. 
O atracție pentru iubitorii de frumos, magazinele cu suveniruri din ceramică, te ademenesc cu frumoase și originale articole de ceramica, dar și cu designul lor interior deosebit. Și chiar dacă prețurile sunt pe măsura orașului și nu vei  cumpăra nimic, merită să arunci o privire.
Pentru cei gurmanzi și nu numai, magazine mici, dar elegante, în care vânzătoare îmbrăcate în costume tradiționale, te întâmpină zâmbitoare, te îmbie cu vestitele delicatese  - brânzeturile olandeze. 
Înainte de a încheia această vizită, ne-am așezat la o terasă, din piața centrala, căci orașul nu este lipsit de cafenele elegante și restaurante cu meniuri delicioase. Aici am savurat gustoasa bere olandeză, timp în care ne-am încântat privirea cu “muzeul în aer liber” numit Delft.








 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu