Pagini

duminică, 5 martie 2017

“Incredible India”


JAIPUR 
Circuitul “Triunghiul de aur“al Indiei a început cu orașul Jaipur, oraș care si-a
câștigat faima ca "Pink City" atunci când, cu ocazia vizitei prințului de Wales în 1876, toate casele, inclusiv zidul orașului, au fost pictate în roz pentru a da orașului un aer romantic, o atmosfera de basm. 
Despre “orașul roz” aflasem în urma lecturii captivantului roman “A Princess Remembers” care descrie, nu numai extraordinara poveste a vieții ultimei regine a  Jaipur-ului, Maharani Gayatri Devi , dar prezintă și o istorie a statelor princiare din India, cu obiceiurile, tradițiile si cultura lor.
Maharani Gayatri Devi, care este și autoarea principala a romanului, a fost una dintre primele femei care au câștiga un loc în parlamentul Indian și una dintre cele mai frumoase femei din lume.

Fortul Amber -  Situat pe platoul unui deal; sobru și impunător; oglindindu-se în apa lacului Maolta; înconjurat de dealuri ca de niște gardieni” - aceasta este prima imagine  a Fortului Amber, care îmi vine în minte.


Am ajuns la fort pe înserate, pentru spectacolul de lumini și sunet.
Pentru mine, spectacolul - derulat pe pereții impozantei construcții -, a fost mai mult decât o “simfonie” de lumini, muzică și sunet, a fost un mod captivant de a afla mai multe despre istoria regatului Jaipur.  
Povestea spusă de narator dă viață unei istorii de 600 de ani, iar noaptea care te învăluie, în timp ce o asculți, te trimite cu gândul la poveștile celor 1001 de nopți ale Scheherazadei. 
O seară excepțională, o frumoasă și interesantă introducere în istoria orașului Jaipur
Vizita “pe lumina” a fortului Amer s-a efectuat a două zi dimineață. 
Deși pare un clișeu, plimbarea până la fort pe spatele elefanților pictați, este o atracție deosebită pentru turiști.
Datorită numărului extrem de mare al turiștilor noi am ales, în schimb, să urcăm cu jeepul și am economisit, în felul acesta, timp prețios pentru vizitarea fortului.
Vizita a început în “curtea soldaților” - locul în care, în vremuri îndepărtate, aveau loc fastuoase parade ale gărzilor de corp ale Maharajahilor.





După ce am admirat priveliștea care înconjura curtea imensă, dar și intrarea spectaculoasă a turiștilor, pe elefanți, am continuat cu “Ganesh Pol”, o poartă frumoasă – un amestec de arhitectură Mughal și Rajput, cu imagini pictate în culori fermecătoare -, construită în onoarea împăraților moguli sub care au servit Maharajahii din Jaipur. 


In contrast puternic cu exteriorul sobru al fortului, “Palatul oglinzilor” ne-a surprins prin opulența sa.  Decorațiunile, - pereții și tavanul decorați cu oglinzi și pietre prețioase, picturile ingenioase și florile “magice” sculptate în panouri de marmură -, toate fabulos realizate, manual, cu 400 de ani în urma, fac din acest palat o operă de artă. 



Înainte de a părăsi fortul am mai zăbovit, la una dintre terasele exterioare ale fortului, pentru a privit șirul elefanților de pe drumul abrupt, care urcă până la complexul Amber. Un tablou plin de culoare, care te încânta la prima vedere. Asta numai dacă nu te gândești la drumul anevoios, pe care aceste animale trebuie să-l parcurgă zilnic, împovărate de greutate și căldură……   (În ultimii ani tot mai multe asociații de protecție a animalelor se ridica împotrivă practicării inumana a echitației pe elefanți.)


Am plecat de la Fortul Amber cucerită de splendoarea arhitecturală, dar și de panorama spectaculoasă pe care ți-o oferă acesta, atât din exterior cât și din interior.


“City Palace”complexul, un amestec încântător de arhitectură Mughal și arhitectură tradițională din Rajasthan, este situat chiar în zona centrala a orașului vechi.
City Palace, - reprezentare a splendorii regale -, cuprinde mai multe palate, pavilioane, curți, grădini, și temple,  minunatul Maharajahul Jaipur Museum, precum  și un observator astronomic - cel mai mare și cel mai bine conservat din cele cinci observatoare construite  de  Jai Singh în 1728.
 
“Sala de audientă publica” are ca punct major de interes două vase imense din argint, care dețin recordul mondial Guinness - cele mai mari vase din argint din lume. 
Personal am fost mult mai impresionata de sală, în sine: pardoseala de marmură; coloanele din marmură care susțin arcadele dantelate; tavanele și pereții de culoare roz cu motive delicate albe; candelabrele imense…………..


Aici m-am bucurat și de priveliștea încântătoare a familiilor de indieni, vizitatori și ei, ca și noi.
Pe parcursul circuitului, aveam sa constat, cu plăcere, ca indienii, merg, cu familiile lor, prin întreaga țară pentru a vizita forturile, moscheile, templele, palatele, pentru a face poze și pentru a se mândri cu țara lor.


Cea mai impunătoare clădire, a complexului, este “Chandra Mahal”. În prezent, aceasta este, în cea mai mare parte, reședința descendenților foștilor conducători din Jaipur.


Un loc care mi-a captat atenția, în mod deosebit, a fost, însă, mica curte - “Pitam Niwas Chowk”. Cele patru porți ale curții, bogat decorate și pictate, reprezintă cele patru anotimpuri: Poartă Peacock descrie toamna, Poartă Lotus semnifica vara, Poartă Verde reprezintă primăvara, iar Poarta Roz întruchipează iarna. 
Diversitatea, frumusețea și complexitatea motivelor care împodobesc aceste porți, precum si culorile vii în cele mai armonioase combinații, ale  fiecăreia dintre ele,  te determina sa nu-ți mai dezlipești ochii  de la fiecare poarta  și totodată să-ți dorești să mergi mai departe, să o vezi și pe următoarea. M-am desfătat cu imaginea lor, impresionata de   măiestria și migala de care au dat dovada cei care le-au realizat, cu decenii în urmă.




Prin “Poarta Tripoli” -  o poartă cu balcoane frumoase, care au nu numai un scop pur decorativ, ci au avut și o funcție foarte importanta, respectiv  aceea de a permite doamnelor regale să privească procesiunile și scenele de stradă, fără a fi văzute  -  am pătruns într-o altă curte, care  găzduiește “Mubarak Mahal”. 
Clădirea care anterior a fost utilizată ca sală de recepție pentru Maharajahul Jaipur, este o clădire relativ mică, cu două nivele, dar cu balcoane, balustrade și arcade fine și delicate, toate  sculptate cu modele florale de excepție. Mubarak Mahal era apreciată, de către arhitecții lumii, ca una dintre cele mai frumoase clădiri de la începutul secolului 20.
    


În drumurile noastre spre și dinspre obiectivele turistice din Jaipur mi-au atras atenția traficul și îmbrăcămintea femeilor.
În Jaipur, dar nu numai de aici ci în toată India, întâlnirea cu animalele în mijlocul traficului este foarte frecventă, iar traficul rutier, în sine, este probabil cel mai confuz din lume. Peste tot, inclusiv pe străzile principale, întâlnești animale rătăcind fără țintă, neafectate de agitația constanța din jurul lor……
Zgomotul străzii, un zgomot teribil cu claxoane non-stop, pe tonuri mai joase sau mai înalte, încă îmi răsuna în urechi, iar imaginea străzii pe care oameni, biciclete, mașini, elefanți, vaci,  se deplasează, intersectându-se  haotic, mi-a rămas în minte ca ceva ieșit din comun.  


O priveliște încântătoare o oferă, în schimb, femeile cu îmbrăcămintea lor tradițională, pe care, indiferent de clasă socială căreia îi aparțin, o portă în fiecare zi. Sari-urile sunt absolut fermecătoare indiferent de materialul din care sunt confecționate. Colorate și strălucitoare, asortate cu multe bijuterii, contrastând puternic cu “cenușiul” înconjurător sunt parca destinate să dea lumina și bucurie vieții cotidiene.  
 

Jaipur, asa cum mi-l și imaginam, este un oraș oriental fermecător, plin de culoare.


În drum spre Agra ne-am oprit să vizităm “FATHEPUR  SIKRI”, grandiosul oraș fortificat, fondat în 1569, de către împăratul Mughal Akbar - oraș care a fost, pentru o perioadă scurtă de timp, capitala imperiului Mughal, 1572 – 1585.
Măreț și elegant,  complexul Fatehpur Sikri, moștenire arhitecturală a lui Akbar, se compune dintr-o serie de palate regale, harem, curți, o moschee, ………..
 
Buland Darwaza (Gate of Magnificence) este unul dintre cele mai importante monumente din cadrul complexului si cel mai mare portal din lume.
Construit în anul 1575, pentru a sărbători succesul împăratului Akbar în cucerirea Gujarat, portalul are o înălțime de 54 de metri.
Dar ceea ce face acest portal atât de special este: simetria lui, încântătoarele chioscuri bombate din vârf - trei chioșcuri mari și alte treisprezece mici -; versetele din Coran gravate pe poartă; decorul simplu dar elegant al acesteia.



Jama Masjid - moscheea, din secolul 17, construită de către Împăratul Shah Jahan și dedicată fiicei sale, este una dintre cele mai mari moschei din India și totodată cel mai căutat loc de pelerinaj din India. Interiorul moscheiei este decorat cu desene care reflectă influența frumoasei arhitecturi persane.



Mormântul lui Sheikh Salim Chishti, renumit ca unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură Mughal din India,  a fost construit de către  Akbar ca un semn de respect pentru sfântul sufit, care a prezis nașterea fiului sau.


Panch Mahal - palatul de cinci etaje de mărime descrescătoare, dispuse asimetric, cu 84 de coloane la parter -, este una dintre cele mai importante clădiri din complex. 
Construit pentru a servi ca un palat de recreere și amuzament pentru imparatul Akbar si reginele lui, palatal este renumit, pentru frumusețea arhitecturală excelentă - construcția are designul unui templu budist.



Palace of Jodha Bai  - este cea mai mare și mai importantă parte a haremului imperial. El este înconjurat de o frumoasa gradina care face parte din palat.


Diwan –I-Khasi  - sala de audientă privată, este o încăpere cu o singură coloană masivă, dar coloana este una magnific sculptată și ea susține o platformă circulară cu patru balcoane. Este locul în care Akbar a inițiat discursuri religioase între diverse grupuri religioase: hinduse, musulmane, Jain, și iezuiți etc.


Ceea ce te impresionează cel mai mult la construcțiile incintei regale este decorul acestora cu sculpturi complicate și elaborate, de o frumusețe de neegalat.
 

Arhitectura superbă a construcțiilor din incinta regala, istoria interesantă din spatele fiecărei construcții sunt motivele pentru care merită să te oprești din drumul tău către Agra, pentru a face “ o călătorie în timp”, în epoca de glorie a marilor mughali.

 AGRA
Agra a fost reședința celui mai mare dintre toți conducătorii moguli, care au domnit vreodată peste India - împăratul Akbar - sub domnia căruia Agra s-a dezvoltat într-un important centru comercial, industrial,  științific  și cultural.
 
Incredibil de frumos, Fortul Agra s-a numărat printre preferatele mele și-l recomand tuturor celor care vizitează India.
Construit de al treilea împărat mogul Akbar, fortul, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase forturi Mughal din India, are o  forma semicircularăși este înconjurat de ziduri cu  înălțimea de 21 m, cu bastioane  circulare la intervale regulate. 
Gresia roșie, a fortului, contrastează minunat cu albul splendidelor palate, din marmură, din interiorul acestuia. Bogat decorate, acestea au fost construite de Shah Jahan, constructorul Taj Mahal.
Vizita fortului este o incursiune în istorie, iar vederea de la ferestrele fortului spre Taj Mahal - aceeași imagine pe care Shah Jahan o privea, cu siguranță, zi de zi în timpul detenției lui aici -, este minunată.



Taj Mahal-ul arată exact ca în numeroasele fotografii pe care le-am văzut, fără ca aceasta, însă, să-i diminueze  măreția și frumusețea. 
Situat pe malul râului Jamuna, în mijlocul unei peluze perfecte, Taj Mahal-ul este spectaculos……este impresionat……..
Dar, fără legenda din spatele lui, ar fi, în opinia mea, ca multe alte splendide construcții pe care le vedem în diferite colțuri ale lumii.  
Legenda, care a inspirat această extraordinară construcție și care a făcut înconjurul lumii, este unul dintre motivele pentru care, cei mai mulți dintre noi, ne-am aventurat până aici: pentru a vedea cel mai magnific monument ridicat în numele iubirii.
Considerat una dintre cele mai mari realizări arhitectonice indo – islamice, Taj Mahal-ul este inclus atât în lista noilor 7 minuni ale lumii modern, cât și a Patrimoniului Universal UNESCO.
Ceea ce m-a fascinat la Taj Mahal a fost interiorul mausoleului care adăpostește mormântul fals al Mumtaz Mahal, soția favorită, mult iubită a lui Shah Jahan. (Sarcofagul, care conține rămășițele ei reale se afla mai jos, la nivelul grădinii.)
Camera, de formă octogonala, construită din marmură de un alb pur, aproape transparent, este o adevărată bijuterie. Sculpturile sunt realizate cu multă măiestrie, iar intarsiile cu pietre semi-prețioase; jad, cristal, ametist și turcoiz, aduse din toată lumea, formează modele delicate și totodată complexe.
 



Mahal Hawa (Palatul vânturilor)  - Acest "palat" este de fapt o fațadă – componentă a palatului orașului - de cinci etaje, cu 953 de ferestre dantelate care permiteau femeilor regale să admire viața de zi cu zi a străzii, fără să fie văzute.
Arhitectura veselă a acestuia are o putere de atracție atât de mare asupra vizitatorilor încât îi determină să se aventureze în haosul din stradă pentru o fotografie cu fascinanta fațadă.



DELHI
Împărțit în două - noul și vechiul Delhi -, capitala Indiei este un oraș vibrant, în care trecutul se amestecă cu prezentul. 
Dar Delhi este și orașul cu foarte multe obiective turistice.
Una dintre atracțiile de top din NEW DELHI este complexul Humayun‘s Tomb”înscris pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.
Mausoleul împăratului Humayun a fost construit de către un arhitect persan, la comanda primei soții a împăratului.
Combinația de marmură albă cu piatră roșie, a acestui mausoleum, a creat un precedent în arhitectura Mughal a mausoleelor regale. Monumentul este considerat a fi și primul mormânt “gradină” din India.
Complexul include și mormântul lui Isa Khan, un nobil afgan. Construit în 1547 monumentul funerar are forma octogonală si este poziționat într-o frumoasa grădină octogonală.
Mi-au plăcut în mod deosebit superbele grădini, Charbagh, proiectate în stilul grădinilor persane, - structura de bază are în centru un bazin de apa sau o fântână din care pornesc patru cadrane împărțite de pasarele sau canale de apa -.
Așa că, am petrecut ceva timp hoinărind prin imensele grădini liniștite și bine întreținute, departe de zgomotul și aglomerația străzilor din Delhi.




Qutub Minar  - un turn impozant înalt de 73 de metri, cu cinci etaje și balcoane proeminente, construit în 1193, un uimitor și ciudat amestec de arhitectură hindusă și iconografie musulmană. Turnul a fost construit pentru a celebra poziția dominantă musulmana în Delhi, după înfrângerea ultimului domnitor hindus.
Turnul este magnific. El este decorat cu; versete din Sfântul Coran, sculpturi complicate, motive florale și arabescuri,… toate minunate.
Din păcate nu putem uita ca atât turnul cât și clădirile din jurul acestuia au fost construite, de musulmani, cu cărămizile rezultate din demolarea templelor hinduse.




“The Lotus Temple -  una din cele mai proeminente construcții închinate cultului Bahai.  
Design-ul spectaculos - construcția are forma unei flori de lotus cu 9 petale -, face ca acest monument să fie unul dintre cele mai vizitate obiective din Delhi.
Cultul Bahai are la bază trei principii: unicitatea lui Dumnezeu, unitatea religiilor și unitatea omenirii, iar floarea de lotus simbolizează pacea, puritatea, dragostea și nemurirea. 


Bangla Sahib Gurudwara   - unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj sikh din Delhi. (Sikh este una dintre cele mai tinere dintre marile religii ale lumii.)
Templul include sala principală de rugăciune, unde se găsește cartea sfântă a sikh, un rezervor de apă în mijloc, o bibliotecă, un muzeu, un spital, o școală și o galerie de artă.
Mi-a plăcut imaginea templului - construit din marmura alba, având cupole aurii -, care se oglindea în apa bazinului aflat în frumoasa și spațioasa curte interioara, pavata cu marmura.


Însă cel mai frumos tablou mi s-a părut cel oferit de: familiile sihk venite să admire monumentul și să se roage în față “porții magice”; turbanul inconfundabil purtat de bărbații sikh; copiii îmbrăcați în haine strălucitoare care-i însoțeau pe părinți. 



Forturile învăluite de o atmosferă istorică și totodată romantică, palatele minunate cu poveștile lor despre prinți și prințese, templele impresionante, mausoleele magnifice sunt motivele pentru care mergem să vizităm India. Dar viața reală din India prezintă un tablou foarte diferit de cel cu care suntem obișnuiți la noi acasă. 

OLD DELHI  -  Chiar dacă am “văzut”, de multe ori, mizeria și sărăcia din această țara - privind diverse documentare la televizor -, să experimentezi personal această realitate este cu totul altceva.  
Pentru mine, turul prin  orașul vechi a fost un șoc. Mi-am dat seamă că eram total nepregătita să înfrunt această “realitate” din India.  
Pe tot parcursul turului, cu riksa, prin orașul vechi am simțit o durere aproape fizică la vederea imaginilor care se derulau în față mea: toate casele erau într-o stare de ruină totală; cablurile negre atârnând peste tot că o plasă imensă de păianjen, gata să te înghită; străzile murdare, pline de gunoaie și de oameni zdrențăroși care dorm la marginea drumului; pâinea și alte alimente, oferite la vânzare, așezate direct pe asfaltul mizerabil, lipite de pereți mucegăiți;……..

Aceasta este India: o țară a contrastelor inimaginabile unde aproape totul contrastează cu ceva...
monumente istorice și comori culturale magnifice,  cu clădirile în stare de ruină;
construcții moderne, cu construcțiile tradiționale;
bulevarde largi și curate, având o frumoasă arhitectură peisagistă, cu  străzile  mizere, întrerupte de gropi de gunoi “locuite”;
grădini și  parcuri liniștite și pașnicecu haosul străzilor aglomerate și zgomotoase; 
familii de indieni, frumos îmbrăcați, care vizitează obiective turistice, cu cerșetorii zdrențăroși care dorm pe trotuarele murdare;
procentul mare al populației analfabete (50%), cu specialiștii în IT care se numără printre cei mai “vânați”  IT-iști din lume.

Și cu toate acestea,... EA…-“Incredible India”-….  rămâne  o experiență unică, pe care  merită să o trăiești măcar o dată în viață.

(Numele “Ïncredible India” a fost dat în 2002, de către Guvernul Indiei, campaniei de marketing international de promovare a turismului).

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu