Pagini

joi, 29 noiembrie 2018

Japonia traditionala


Ceremonii, istorie veche, grădini meticulos amenajate, reședințe ale samurailor, districte tradiționale, obiceiuri si traditii vechi, ferme traditionale “gassho-zukuri”. 


Cartierul istoric Asakusa, cel mai traditional din Tokyo
 
Sensoji, cunoscut și sub numele de Templul Asakusa Kannon, este unul dintre cele mai colorate și populare temple budiste din Tokyo și cel mai vechi templu al orașului (finalizat în 645).
 
Am avut deosebita șansă de a ajunge într-o zi de sărbătoare și de a întâlni o mulțime de copii minunați,  îmbrăcați în micuțele lor costume tradiționale - fetițele  în chimonouri și băieții în costume de samurai -, veniți cu părinții, la templul Sensoji,  pentru ceremoniile pentru copii, care au loc atunci când aceștia împlinesc vârsta de 3, 5 și 7 ani.
 










Kanazawa – unul dintre cele mai bine consrvate orașe istorice 
  
Minunata atmosferă a cartierului de samurai-din districtul Nagamachi -, 
fantasticul district al gheișelor, străzile de teahouse luminate de lămpi de stradă de modă veche, castelul Kanazawa, o mulțime de meșteșuguri tradiționale și una dintre cele trei grădini din topul celor mai frumoase - Kenrokuen. 








Takayama  -  orașul considerat de japonezi unul dintre cele mai frumoase locuri din Japonia

Orașul rustic, liniștit, de la poalele Alpilor japonezi, nu este doar unul dintre puținele orașe din Japonia care a păstrat vechile obiceiuri și tradiții, dar este un oraș fermecător, cu multe poduri minunate care trec peste râuri și leagă străzile.
Piețele matinale, în aer liber, ale orașului sunt pline de culoare.
În cartierul încântător Sanmachi Suji, care se află chiar la est de râul Miya-gawa, arhitectura secolului al XVII-lea, este foarte bine conservată și îți permite să admiri măiestria dulgherilor pentru care orașul a devenit faimos. Cartierul este alcătuit din trei străzi din inima orașului vechi din Takayama, care se numără printre cele mai pitorești din Japonia.
De-a lungul străzilor se înșiră case tradiționale, magazine, restaurante, fabrici de bere și cafenele.
Aspectul și caracterul cartierului a fost influențat și de faptul că orașul a rămas într-o relativă izolare, timp de secole.
Takayama are atât de multe monumente istorice încât mai este denumit și “micul Tokyo”. 








Satul Shirakawa  - “inima Japoniei tradiționale”

O câmpie mică, înconjurată de munți, pe care se întind 113 ferme tradiționale de tip “gassho-zukuri”, unele cu o vechime mai mare de 250 de ani. Aceste case tradiționale au fost construite pentru a supraviețui climatului regiunii - cantitătii mari de zăpadă grea care cade aici în timpul iernii.
Se spune că iarna, zăpada transformă Shirakawa într-un peisaj de poveste.
Acoperișurile, făcute fără cuie, asigură și azi un spațiu mare, la mansardă, care este folosit pentru cultivarea viermilor de mătase.
Multe dintre ferme funcționează ca hanuri.
 
Acest cătunul micuț - un loc magic -, cu case tradiționale unice, declarate patrimoniu mondial UNESCO, este un “must see” pentru oricine dorește să ajungă în inimă Japoniei tradiționale.


















miercuri, 28 noiembrie 2018

Ciudățenii ale Japoniei sau normalitate?




Intersecția Shibuya 
Despre intersecția Shibuya se spune că ar fi “cea mai aglomerată intersecție din lume”. Intersecția are cinci treceri de pietoni, drepte și în diagonală, iar atunci când semafoarele sunt roșii pentru mașini ele opresc traficul în toate direcțiile - momentul uluitor în care o mare de oameni se revarsă pe stradă. 
Mai întâi am vizionat uimită potopul uman de la nivelul străzii, după care am urcat la etajul întâi al unei clădirii, în cel mai aglomerat Starbucks pe care l-am vizitat vreodată, de la fereastra căruia am surprins o parte din spectacolul străzii..
 



Toaletele
Despre toaletele din Japonia s-au scris multe și cu toate acestea nu mă pot abține să nu spun că întradevăr te surprind plăcut dar, în același timp îți dau bătaie de cap.
Ajuns la o toaletă vei fi anunțat câte și care sunt toaletele libere, câte și care sunt ocupate. Din cele libere afli care sunt de tip occidental și care de tip oriental.
Dacă nu ști să citești instrucțiunile însă, panourile de comandă te intimidează și
poți riscă să fi nepoliticos și să ieși fără să tragi apa in urma ta.






Cumpărarea unei mașini în Japonia


Cumpărarea unei mașini în Japonia are câțiva pași distinctivi neobișnuiți în comparație cu alte țări.

Unul dintre acestia este acela de a obține un certificat de parcare. Fără un certificat de parcare, obținut după ce o comisie se prezintă la casa viitorului proprietar de mașină pentru a măsura terenul dedicat parcării, nu poți să-ți aduci noua mașină acasă, deoarece toate autoturismele trebuie să aibă un loc de parcare înregistrat, iar parcarea pe marginea drumului este interzisă. 


Bicicliștii și pietonii

Bicicliștii și pietonii folosesc același trotuar în orașele aglomerate, făcându-și loc, un mod politicos, unul pentru celălalt. Pentru noi, însă, a fost putin “scary”.

Umbrela un instrument stradal major pentru japonezi
A purta o umbrelă cu tine, poate fi o sarcină enervantă pentru cei mai mulți dintre noi, și cu toate acestea am văzut, destul de des, personae (în special fețe și femei) plimbându-se cu umbrela deschisă deși nu ploua și nici soare puternic nu era, “just în case”. 
Curioasă, din fire, m-am documentat și astfel am aflat că încă din 1673, în Japonia, umbrelele texturate, cu picturi desenate pe ele, au devenit foarte populare. De atunci, umbrele de soare,  de ploaie, umbrele cu protecție UV (care pot fi folosite atât în zilele însorite cât și în cele ploioase), sunt purtate nu numai pentru protecție dar și pentru modă.


Plimbatul câinilor 
Deși pisicile și câinii au trăit cu oamenii în Japonia din cele mai vechi timpuri, majoritatea câinilor din zilele noastre nu sunt sunt priviți că animale de companie, de paza sau pentru terapii, ci ca membri ai familiei, aceasta îngrijindu-i ca pe copii ei. Așa că peste tot am întâlnit japonezi plimbându-și câinii în cărucioare, cu jucăriile și îmbrăcămintea necesară, la îndemână.










 

marți, 27 noiembrie 2018

Japonia - o sursă de inspirație privind ordinea, disciplina, și curățenia



Unul dintre primele lucruri, care m-au surprins, de când am pășit în Japonia, a fost lipsa coșurilor de gunoi, deși orașele Japoniei strălucesc de curățenie.
Japonezii acordă o atenție deosebită curăteniei și reciclării.
Este uimitor respectul pe care îl au nu numai pentru mediul înconjurător, dar și pentru ceilalți:
·       intrarea în Metrou, sau în trenul Shinkansen-cu aria specifică pentru fiecare vagon și ordinea “eleganta” a călătorilor așezați în șiruri de câte doi, cu spații care respectă intimitatea fiecăruia -, este ceva ce nu vezi oriunde și oricând în Europa.
·        atunci când  folosesc transportul public, oamenii sunt rugați să-și țină telefoanele pe silențios. Nu am auzit, cât am călătorit prin Japonia, un telefon, sau pe cineva vorbind cu voce tare la telefon în mijloacele de transport în comun.
·      toată lumea se aliniază pe partea stangă a scării rulante pentru a permite, celor care se grăbesc, să avanseze.
·    modești și  mai organizați, în viață de zi cu zi, respectă eticheta pietonală și de conducere.

Se pare că ordinea, disciplina, și curățenia sunt profund inrădăcinate în cultura japoneză și totodată necesare pentru a se integra în societate.

Sa învățam de la ei să apreciem lucrurile simple din viață, sa intelegem ca, fie că este vorba de oameni, obiecte sau împrejurimi, totul are valoare și fiecare trebuie tratat cu grijă și respect.


"Comorile Nationale" ale Japoniei




Japonia are o  legislație   cuprinzătoare  pentru protejarea, păstrarea și clasificarea patrimoniului său cultural. Termenul de  "Comoară Natională" a fost folosit în Japonia pentru a desemna proprietătile culturale incă din 1897 deși definiția și criteriile s-au  mai schimbat de la introducerea termenului.
Aproximativ 20% din Comorile Naționale ale Japoniei sunt structuri precum castele, rezidente, temple budiste, sanctuare Shinto.

Itinerariul circuitului nostrum a cuprins din:
Lista comorilor naționale din Japonia (castele), pentru structurile care fac parte dintr-un castel:
  • Castelul MATSUMOTO






Lista comorilor naționale din Japonia (rezidente)
  • Palatul NIJO (NINOMARU)








Lista comorilor naționale din Japonia (altare), pentru structurile care fac parte dintr-un altar Shinto:
  • Altarul ITSUKUSHIMA






  • FUSHAMI INARI SHRINE







Lista comorilor naționale din Japonia (temple), pentru structurile care fac parte dintr-un templu budist:

  • KINKAKUJI ( Pavilionul de Aur),





  • KIYOMIZU - DERA







  • Templul TODAIJI



Japonezii și natura



Cu aproape 80% din teriroriu acoperit de munți și păduri, nu este de mirare atașamentul spiritual al japonezilor față de natură. 

Și acest lucru se vede nu numai din atenția pe care ei o acordă:
·   frumoaselor grădini tradiționale japoneze - prin: modul în care protejează fiecare copac, de vânt și zăpada, îmbrăcându-i în plase care-i fac să semene cu pomul de Crăciun; migala cu care completează fiecare gol din mușchiul ce îmbrăca porțiuni din grădina; atentia cu care curata copacii; grija cu care intretin curatenia gradinii;……….




·      clădirilor vechi - la care se poate observa armonia dintre interior și lumea naturii dinafară ( "casele deschise spre exterior astfel încât să auzi vântul și să simți anotimpurile”);  accentul pe care îl puneau pe lumina naturala, precum și pe utilizarea lemnului în formă sa brută. 


·  pelerinajului la Muntele Fuji-san - imagine grațioasă și în același timp impresionantă, care întruchipează perfecțiunea japoneză -, care nu este numai cel mai înalt munte din Japonia, ci este “emblema Japoniei” și are o importantă istorică și culturală deosebita. 



dar și din relația lor unică cu anotimpurile:
Japonia este țara festivalurilor și este  bine cunoscută dragostea japoneză pentru a sărbătorii.
  •  A prețui copacii de flori de cireș, în perioada lor scurtă de înflorire, este cunoscută sub numele de Hanami și este anuntată în fiecare an de către Institutul Meteorologic japonez. 

    Vizionarea frunzelor de toamnă este  și ea o activitate populară în Japonia, o activitate veche de secole, cunoscută sub numele de Momijigari (going to see the autumn leaves). Toamna este anotimpul în care japonezii pornesc în toată țara, pentru a găsi cel mai bun loc din care să aprecieze frumusețea amestecului uimitor de frunze galbene, portocalii și roșii. Ne-am iantalnit cu ei peste tot în parcuri, temple și în regiunile muntoase.


      Festivalurile de iarnă, cum ar fi Festivalul de zăpadă de la Sapporo, desfăsurat la Hokkaido, sunt un  “must-see”. Diferite evenimente de zăpadă și iluminare se desfăsoară în toată țara în timpul sezonului de iarnă, creând priveliști minunate. 
           
În fiecare anotimp totul se schimbă, până și meniul și decorarea casei.